Sunday, February 28, 2010

February Berlalu Pergi


Selamat datang . February akan berlalu dan march akan tiba . Mungkin di sepanjang februari ini ada yang tersinggung dengan kata - kata dan penceritaan aku . Maaf aku pohon , mungkin itu secara kebetulan dan datangnya dari kelemahan seorang insan . jadi ...

Saturday, February 27, 2010

Aku Pergi Membawa Diri



Kalau padi katakan padi
Tidak aku tertampi - tampi
Sudah ada kekasih hati
Aku pergi membawa diri


Friday, February 26, 2010

Bila Adik Memberi Tazkirah




salam maulidur rasul buat semua umat islam sejagat . Cuaca hari ni nampaknya tenang . Hari ni aku nak buat review pasal blog adik aku sendirik . Hahahak . Terkejut bukak - bukak tadi ada satu entri KISAH BULAN TERBELAH DUA . wow ! pandai pulak dia buat tazkirah di maulidur rasul ni . Hahahahak .

Thursday, February 25, 2010

Manusia Durjana | Ini Sikap Kita ?


Kata - kata arwah " life is too short too be depressed " masih bermain - main di kepala ku ketika ini . Seolah - olah pemergianya sudah dapat dirasai . Ya , hidup ini terlalu pendek sehingga kita tidak mampu untuk menjangkanya lagi .


Al - Fatihah Buat Arwah Azri Hazim

Berita kemalangan dan gambar arwah telah aku siarkan semalam di sini .

Terkedu membaca status terakhir arwah di facebooknya .



" life is too short to be depress "




Kemalangan Meragut Nyawa Di Gombak

sebentar tadi 25 february antara jam 1.30 - 2.00 pagi aku digemparkan satu kemalangan  bertempat di highway gombak ( berhadapan restoran kunang - kunang ). Membabitkan sebuah lori dan sebuah kereta . 














Wednesday, February 24, 2010

Muhasabah Diri | Anda Berani ?




owh ya , hidup adalah seperti yang anda rancangkan . Jika baik perancanganya maka baiklah hasilnya . Jika buruk perancanganya maka buruklah hasilnya .


Tuesday, February 23, 2010

Kerana Kak Sumi , Gunung Sanggup Ku Daki



Isnin telah tiba , maka termaktub la bahawa lecturer aku telah bermula . Segala mak nenek eksperimen perlu disiapkan . Itu belum lagi termasuk menahan bebelan lecturer - lecturer kerana kerja yang belum siap mengikut masa . Tapi aku tidak gusar kerana segala taktik rayuan gombal telah aku lakukan . Hahahahak . 





Sunday, February 21, 2010

Contest Montest | Terjah Eyriqazz @ GTO



Ha , terjah eyriqaaz @ Great Teacher Onizuka . Nak sangat kitorang puji - puji kau ye bro , tapi sorry blog aus yang takda header ni memang seorang kedengki . No puji - puji , kutukan akan ku beri . Hahahaha .

Cerita Alif Aus


Kalau kau orang peminat drama bersiri mesti pernah bukan menonton cerita ini , setiap jumaat  jam 9 malam di tv3 . Sebenarnya aku masih mencari - cari apa tema sebenar yang cuba disampaikan dalam cerita ini . Adakah topik biasa seperti cinta atau pun siri keagamaan seperti drama nur kasih .

Saturday, February 20, 2010

Hati Anda | Cinta Dulu Dan Cinta Semasa

selamat datang lagi ke blog picisan . Hari ni berbicara topik cinta . Hahahaha , mari berbunga seketika . Cinta dulu dan cinta semasa ( baca : cinta zaman sekarang ) memang berbeza sayang . Hahahak . Kalau bercinta memang bagai nak rak muda - mudi remaja sekarang . Tapi berbeza cinta zaman dahulu . 

Sila Kata Saya Cantik Seadanya








selamat datang ke blog picisan . Owh ya , jangan terkejut kerana kau orang masih berada di blog yang sama cuma wajah nya yang berbeza . Tapi  tetap takda header . Hahahahak . Ciri - ciri blog yang baru ini aku rasakan lebih mantap dan sedikit elegan dengan harapan dapat menaikkan sedikit perasaan gembira mata - mata cantik yang menatap nya . Hahahahak .

Thursday, February 18, 2010

AKU UPDATE KERANA BLUR .

selamat datang . Owh ya , macam biasa , apa khabar sayang ? hahahahak . mungkin di saat aku menulis entri , eny sedang merindui . Normal bukan daripada kak sumi kerana kak sumi telah bersuami . Hahahahak . 

Wednesday, February 17, 2010

ENTRI TANPA HEADER


ok , aku mahu taip entri . Tapi bila bukak blog sendiri tiba - tiba idea jadi mati . Kau orang tengoklah sendiri , header ini telah membuatkan sedikit kecacatan tidak terperi . Aku memang xreti design , html dan sebagainya . Keadaan header yang buruk ini memaksa aku tulis perkataan " ini bukan header " sebagai mengcover kelemahan aku . hahahahak . 

Ada jugak yang ingat ini adalah nama blog aku . Hahahahak . 

seriously , tadi masa aku dalam kereta idea mencurah - curah sampai aku terpaksa mintak idea tu pergi sekejap untuk aku berehat . Sampai rumah , tengok saja header patah mood aku . hahahaha . 


Jadi buat sementara ni . Memang kau orang akan nampak perkataan tersebut selagi aku tak reti cara nak tukar header . hahaha . 

selalu aku akan tamat entri degan perkataan " sekian " . Tapi hari ni kasi tukar sikit .

KESIAN .




Tuesday, February 16, 2010

INI ENTRI BERBAYAR | TERIMA KASIH NUFFNANG !


selamat datang ke blog picisan . owh ya , kau gadis ? Mari aku ucapkan " selamat datang sayang " . Kau teruna ? aku ucapkan " welcome bro ! " . ahahahahak . Dengar - dengar cerita sendra sudah bertukar kepada domain sendiri . Tahniah dari aku kepada sendra , CEO kuehtart

kenapa kuehtart ? itu kau orang boleh tanya dia sendiri . Dengar cerita blog ini mendapat hits tertinggi semasa musim perayaan tahun lepas , mungkin mak cik bedah dan cik salmah cuba mencari resipi kuehtart tapi last - last kuih tak jumpa , entri pula yang dibaca . Ada sapa - sapa nak pakai nama kuih gak ? semprit , bahulu , dodol dan sebagainya . ahahahahak 


Hari ni , aku bangun pagi , siap berjoging , makan nasi lemak aku try bukak nuffnang tgk earnings . Dapat satu buffered dari nuffnang . WOW ! biarlah hanya satu , tapi aku merasa cukup gembira hari ni . hahaha . Aku baru berblogging sebulan setangah secara serius semenjak aku menyertai event astro beyond dan samsung corby . hahahaha , picisan lagi sayang .





ok , tak banyak nak ulas . cuma ucapan terima kasih kepada semua yang mengunjungi blog ini . hahahaha , salam sayang dari aus . hahahahak .

mungkin kau orang belum baca TIPS| TACKLE HATI PEMBACA . Kalau sudi singgah - singgah la ok . Ok , aku kena pergi berperang di red box karaoke . Jumpa lagi malam nanti . hahahak .



p/s : entri berbayar sebab kuih tart telah habis dimakan untuk lebih penghayatan semasa mempromotkan blog kuehtart . hahahah .








Monday, February 15, 2010

TIPS | MARI TACKLE HATI PEMBACA .





oh ya , macam biasa . Sebelum memulakan entri aku akan bermukadimah seketika dan menyusun ayat - ayat berbunga supaya kau orang boleh siram dan petik sekaligus menambah vocabulary tatabahasa . ahaahaha .

ok , kau orang seronok kalau banyak follower ? seronok . Bagus ! kau orang tergolong dalam manusia sempurna sebab tak pernah lagi aku dengar orang complain pasal banyak follower . ahahahaha . Ada setengah yang berkata follower sekadar angka , aku tak nafikan nya tapi aku rasa follower sedikit sebanyak akan menganggu psikologi pembaca . 

Mahukan banyak  follower kena lah ada cara nya , macam kau memikat gadis comel perlulah menyusun kata . 


1 . JAGA ETIKA TATABAHASA .

- ok , ini bukan subjek bahasa malaysia . selalu ada blogger yang gemar menggunakan perkataan " blog i , i punya suka la . Tak suka , u' all boleh keluar dari membaca "
Ya , betul . Itu blog anda . Tapi anda harus ingat , anda membuka blog anda kepada semua . Kalau mahu berkata begitu umpama anda create entri , anda bacalah sendiri . 

- adalah lebih baik sekiranya anda merendah diri dan berkata " terima kasih kerana membaca entri saya " . Itu pun memadai dan sedikit sebanyak mereka yang membaca rasa dihargai . Kerana mereka juga telah datang dan sekaligus membantu menyumbang kepada traffic anda .


2 . ELAK GUNA AUTOPLAY .

- owh ya , bukan semua pengguna internet di malaysia menggunakan internet berkelajuan tinggi . Jadi mungkin lagu yang anda pasang akan ada sedikit tersekat - sekat . Jika anda mengalami situasi begini . Apa akan jadi ? kemungkinan besar mereka yang baru pertama kali singgah di blog anda bertinfak melarikan diri . Jadi , sila fikirkan semula . Mungkin boleh gunakan style , lu nak dengar lu tekan play disini .


3 . MAKE - UP .

- make up disini bermaksud bukan menggunakan ratu mustika tinggi ataupun olay nivea whitening cream . Tapi , make - up blog anda sendiri . Kemaskan segala widget - widget yang ada . Selalu ingatkan pada diri sendiri , orang yang masuk ke blog anda adalah mereka yang pertama kali menjejaki blog anda dan pastikan mereka selesa apabila berada di blog anda ibarat memakai pantyliner tanpa ada sebarang kebocoran merata - rata .


4 . KELAINAN .

- pembaca mahukan kelainan . contohnya , jika ada 10 orang yang menulis REVIEW MOVIE - TOOTH FAIRY . Nah , anda jadi orang yang ke -11 , cipta kelainan . Tulis THE BEST MOVIE REVIEW -TOOTH FAIRY . wow , pasti ada yang tertarik untuk singgah dan membaca entri anda .




baiklah , cukup dulu sampai disini . Aku juga blogger picisan yang masih belajar dan masih terkial - kial dalam panulisan entri . Diharap tiada yang berkecil hati . 

Yang salah kita betul kan . Yang benar kita sebarkan .


sekian .

LAKI - BINI | ADA COUPLE KATA SINGLE .



selamat pagi . bila bangun pagi perkara pertama bukanlah menulis entri ataupun menarik selimut kembali tetapi menggosok gigi . Kalau boleh , lepas gosok gigi segera siap dan keluar bersenam , ikat kasut ketat - ketat , hirup banyak - banyak udara pagi . bawak satu family , jiran dan anak bini . Jangan malu - malu , jangan segan . Terus memulakan langkah ke hadapan sebab aku tak pernah melihat lagi orang berjogging ke belakang . 


Isu pagi ni , ada couple kata single aku tujukan khas buat kaum hawa kerana baru sebentar tadi aku bersembang dengan mak cik hawa tentang kisah anak nya yang kahwin muda . hahahahak . Oh , biasa kalau lelaki jika ditanya 

gadis muda jelita : u single ke ?

jejaka kacak jelita : hahahaha ( gelak ) , asal u tanya ? 

gadis muda jelita : ala , saja tanya .

jejaka kacak jelita : hahahaha ( gelak lagi ) , ala . u tu tanya orang , habis u ? hahaha 


kesimpulan , dua - dua terus duduk kat kedai makan , order air , borak panjang berkenal - kenalan . last skali , tukar no hp . Itu memang aktiviti paling wajib ok . hahahaha .


jadi disini , abang aus akan ajar cara - cara mengesan sekiranya benda ini terjadi kepada anda . tidak kisah la , laki , perempuan , suami atau isteri tapi pondan tidak dikira pada hari ini . hahahahak .



1 . Create satu akaun FB baru . Guna email baru , nama baru . Ala sonang cito , ekau create la satu identiti baru .


2 . Dah siap semua tu , haa , apa lagi kenakan la mangsa sendiri . hahahahak . Tengok dia layan caner , cara miang ke bersahaja . Tak kisah la laki ke perempuan . Kalau dah gatal , gatal jugak akhirnya .


3 . Ni mungkin khas untuk wanita yang bersuami . hahahaha , jangan lupa check meter kereta suami , kalau pagi before pergi kerja meter 130 830 , balik kerja check balik berapa jadinya . kalau setakat kerja gombak - bangsar baru 20km . Tapi kalau suami kata pergi kerja tapi meter kereta tiba - tiba jadi 140 200 . Baik anda siap - siap tanya dengan tangan sebelah cekak di pinggang sambil tangan sebelah lagimemegang kertas mencatit bacaan meter .




hahahahak , eny sekadar suka - suka sahaja , silap . Entri sekadar suka - suka sahaja . Selamat mencuba .


p/s : kepada bean moreno , jangan sampai orang rumah kau baca entri aku ni . hahahak .


click to comment this entry

Saturday, February 13, 2010

GELAK KEPIT | AKU BUKAN GAY TETAPI KEKASIHKU MAK NYAH . KAH KAH KAH !


Sebelum itu , izinkan aku bercerita sedikit tentang entri sebelum ni . Aku baru tahu tadi rupanya masak kuey teaw tak perlukan ikan bilis sekali . hahahahak , sila gelak terbahak - bahak .

Macam biasalah . Minggu lepas , habis saja kelas aku melencong sekejap pergi ke jalan haji kepit ataupun dikenali sebagai jalan haji taib . Tiada sebarang niat untuk melanggani ok . haram , lagi - lagi sesama spesis ni . hahahahak .


 

Tapi minah kepit dari thailand ni membuatkan aku terpedaya untuk seketika . Lagi cantik daripada yang biasa , kalah gadis - gadis comel di malaysia . Jangan sampai ada yang tersalah mengorat sampai siap boleh buat calon bini , mau meraung kau orang sampai malam pertama nanti . hahahahahak . 





Ini bukan gambar eny . ahahahaha . Oh , sebelum aku terlupa , esok ada kempen  'no panties promotion' . Jangan terkejut kalau esok kau orang keluar tengok para - para gadis berjalan kejap kepit kejap kangkang . Jangan gatal - gatal nak tanya 


" cik adik tak pakai panties ke ?? " 


mau kena penampar jawabnya . hahahahak . Mungkin majoriti minah kepit meminati kempen ini . Terus terang aku katakan , sungguh aku tidak berselera sekali . hahahahahak .



OK , ni mira . Corsemate aku , ahahaha . kepada yang masih mencari minah kepit lagi , pastikan anda fikir semula buat kali ke-18 kalinya setelah anda melihat gambar gadis comel ini . hahahahahak . 


Esok aku nak bangun awal lagi tapi tak nak create entri . Nak keluar scan siapa tak pakai panties . ahahahaha .


sekian .


p/s : picture kredit to mai banyak celoteh . ahahahaha .



SESI SUDIP | ENTRI MASAKAN SEMULAJADI LELAKI


ok , macam biasa . Aku tak dapat tidur lagi jadi aku create satu entri . Aku ada moto , timah nama diberi , tak percaya kau boleh tengok dekat sini . Enjin berkapasiti 125 sisi dan rim enkei berkualiti tinggi . Tapi semalam racing sama LC aku kalah lagi , tak taw la dia punya enjin berapa sisi boleh pegi . 




Tapi bukan itu aku nak story dalam entri hari ini . Hari tu , tiba -tiba duduk rumah sorang - sorang aku rasa lapar , nak keluar malas . Sebagai menghargai kewujudan dapur sendiri aku cuba untuk masak dengan gaya tersendiri . ahahahak .Sebenarnya , bukan kak ina KL je yang boleh masak sedap hari - hari . Eh , aku pun boleh la , takat masak ibarat orang kata sudip celah gigi pun boleh jadi . hahahahak . Jadi menu aku hari ni , kueh teaw goreng perisa asli hasil seni chef aus sendiri . hahahahak .


CARA - CARA 






















amacam , kau orang tak percaya lagi . seriously , aku jamin sekali cuba pasti nak lagi . 



TAPI HAKIKAT SEBENARNYA


.RASA DIA TAWAR NAK MATI.
.BAU HANYIR TAHAP LANGSI.
.LAST- LAST TONG SAMPAH JUGAK INI RESEPI PERGI.

HAHAHAHA 








kah kah kah . aku tergelak sendiri sambil sudip tersepit di jari . ahahahak .





MORAL :  kepada para - para gadis . sila belajar masak untuk jadi bini mithali nanti . hahahahak .

Friday, February 12, 2010

GEMPAR | MELROMEO versus BEAN MORENO .

selamat pagi . Tiba - tiba aku bangun awal hari ini . Kepala pun lalok lagi jadi aku bikin satu entri . 




MELROMEO , nama yang tidak asing lagi dalam dunia blog masa kini .

ciri - ciri :

- tinggi sehingga aku terpaksa menjingkitkan kaki sebanyak 2x .

- simple dan bersahaja .


- mempunyai gaya ala - ala romeo malaya masa kini .


- tidak lokek berkongsi pengetahuan dan tips - tips berblogging yg beliau miliki .


- mempunyai trademark tersendiri , " miahaha " . so kau orang jangan cuba nak curi .


- "miahaha" aku gelarkan ' TMM ' iaitu " TRADEMARK MELZ " .


- blog penuh informasi seperti cara memilih warna untuk menghiasi blog anda sendiri dan seorang yang mempunyai semangat bermotivasi yang tinggi .



jika aku seorang gadis , aku akan membaca entri di blog melromeo 76 kali dan 44 malam tanpa henti . ahahaha , gurau saja . Tidak rugi jika kita belajar dari yang lebih tua bukan , bukan bermaksud abang melz kita sudah tua , tetapi usia beliau berblogging sudah hampir mencecah setangah dekad lamanya .




TAPI , KINI PENCABAR TERBARU MELZ ROMEO TELAH MUNCUL DI ALAM MAYA INI . BUKAN CALANG - CALANG ORANG NYA , BERSEMANGAT TINGGI DAN SANGAT BERDEDIKASI DALAM PENYAMPAIAN ENTRI DAN TIDAK ASING LAGI .




nah , sini aku kenalkan BEAN MORENO seorang blogger sejati . Merupakan salah sorang blogger tegar sehingga satu hari boleh mencecah 4 ke 5 entri dalam masa 24 jam sehari berbanding aku satu entri untuk dua hari . hahahahak .

ciri - ciri :


- mempunyai perwatakan yang ceria .sempoi la orang kata .


- mempunyai english versi high class english dan kini sedang cuba menyampaikan entri secara dwi - bahasa dengan cara tersendiri .


- mempunyai naluri sensitiviti yang tinggi kepada isu - isu semasa yang menyentuh hati.Tak pecaya boleh baca entri yang disini .


- seorang blogger romantik dengan cara tersendiri . ahahahaha . 


- kelakar dan boleh membuat anda ketawa tanpa henti jika melepak melebihi sehari .


- blog yang bagus untuk anda memantapkan diri dan mempelajari english secara tidak rasmi. 


- Penuh dengan berbagai informasi seperti tips - tips dunia IT dan isu -isu semasa tentang perkembangan teknologi .




Blog yang merupakan platform terbaik untuk anda mendapat informasi dan sekaligus membuat kan anda melatih diri membaca entri berbentuk english . Gaya penyampaian nya yang tersendiri membuatkan anda tertarik untuk lebih mengenali siapa sebenarnya BEAN MORENO si penulis entri . ahahahaha .




sekian . hari sudah pagi . Masa untuk aku tidur dan membuai mimpi . hahahahak .




p/s : kepada melz dan bean , kalau ada yang tersalah kata jangan disimpan dalam hati sebab  aku menaip menggunakan jari kaki . hahahak . OK , aku tengah lalok ni .hahah .



Thursday, February 11, 2010

EPISODE 2 | KOMIK BLOGGER GATHERING WATAK REALITI .










KISAH BERMULA





TAPI SAYANG , DAYDECK CUBA MEMBUAT HATRICK PADA BALINGAN PERTAMA . 
TETAPI TDK BERJAYA .


LALU EYRIQAAZ BERKATA .




TAK CUKUP LAGI BLOGGER DITERJAHNYA . BOWLING JUGA TURUT TERKENA TEMPIASNYA .



SEBAGAI GURU GTO , BELIAU MULA MENGELUARKAN SKILL BOWLING NYA .









 RINA DAN MELZ PUN NAK TUNJUK BAKAT DIORANG .















P/S : ENTRI PALING LAME PERNAH AKU SIAPKAN . HAHAHAHA .4 JAM 15 MINIT . SELAMAT MEMBACA !

Wednesday, February 10, 2010

INI ENTRI TERPANJANG TENTANG BLOGGER GATHERING , TIADA LAGI ENTRI SEPANJANG INI TENTANG BLOGGER GATHERING . ( EPISODE 1 )



ya, ini merupakan entri paling panjang dan aku tidak tahu sepanjang mana ia akan pergi kerana aku menaip menggunakan jari kaki . kepada yang mengenali yuna mari aku kenalkan dengan kau orang adik dia iaitu RINA . berketinggian 165cm dan gemar memakai shawl seperti kakak nya . Cantik bukan , tapi malang nya beliau sudah berpunya . Jadi blogger yang hadir terpaksa mengusha gadis - gadis lain yang berada di sekitar mereka . Jadi aktiviti pertama pada hari itu adalah bermain bowling secara berirama diketuai oleh BEAN selaku pengerusi majlis .




pemenang bowling pada hari itu tidak dikira atas mata jatuhan pin tetapi dikira atas markah gaya bebas semasa bermain bowling . ahahahaha . walaupun KAK LILY dan big boss nya tiba lewat tetapi saingan yang diberikan agak sengit kerana mereka bermain bowling secara duet berirama gandingan mesra achik dan nana .










FATEHA mengungguli permainan pada hari itu sekaligus menjadi beliau pemain harapan blogger pada perjumpaan hari itu dengan kadar golekan bola 0.2 sesaat per pin .Kata FATEHA , "..bola perlu diayun secara teliti dan ayunan perlu sekata dengan hasrat hati.." . mungkin itu antara rahsia beliau yang kini masih menjadi misteri pada kami .


baiklah , jangan terkejut dengan pendedahan ini , tiada lagi gambar seperti ini dapat anda jumpai . Iaitu acara gaya kaki berkembar semasa bergambar . 






gaya ini telah dicipta dan diautomasi oleh EYRIQAZZ dan MELZ dan telah mendapat hak cipta daripada warisan ketuanan blogger yang hadir pada hari itu , awas ! sebarang peniruan gaya boleh dikenakan tindakan tatatertib blogger ok ! ahahaha .


tidak kurang juga yang cuba untuk bertanya kan tips - tips dari blogger tersohor seperti MELZROMEO pada hari itu .








oh , statement JARD hanya sebagai provokasi sahaja kerana beliau baru bermain bowling pertama kali katanya . ahahaha .


okayh . habis sudah episode 1 . seterusnya akan bersambung lagi dengan wajah - wajah blogger baru sayang . seterusnya akan disambung dengan wajah - wajah baru seperti 
CIK HEL , DAYDECK , ENY , KAK TASHA , BABY HEL ,YAN dan BOB . okaih ! 






SEKIAN EPISODE 1





p/s : pendek je bukan..ahaha..tajuk provok lebih .

Anda Mungkin Meminati Juga