Wednesday, June 30, 2010

Moral 1 | Grass Jelly is Cincau


Selamat datang . 



Haish , makin lama makin suram blog eden  . Lama tak menaip kat sini sampai nak tekan keyboard pun kena  tengok huruf satu - satu  dengan anggaran masa 3.43 saat untuk satu perkataan dan tekan button space . Hari ni bercuti jadi bila dah ada sedikit masa tidak salah rasanya untuk beri sedikit belaian manja pada blog , hahahahak . 


Aku harap bila lama aku tak update blog ni , jangan ada yang pikir bukan - bukan sampai mencetuskan kenduri tahlil mahupun bacaan yassin dengan ahli masjid , hahahahak . Hari - hari bekerja mencecah 14 jam boleh mendatangkan penat tahap membuat landasan keretapi maut seperti zaman jepun dahulu kala . 


Hari - hari melayan kerenah pelanggan yang datang kadang - kadang boleh menimbulkan sakit kepala yang terlampau . Manakan tidak , ada yang sudah berumur dan bekeluarga masih boleh bersikap kebudak - budakan seperti tidak lagi mampu berfikir sebaiknya . 


Macam biasa , bila customer datang aku akan cakap " welcome " , hantar menu dan kata " have a look first " then selang beberapa minit aku datang ambil order . Siap ambil order , aku ulang balik untuk kepastian dan hantar untuk pembikinan . Siap order , aku hantar dan  biasanya aku akan sebut apa jenis makanan dan minuman yang aku hantar . 


Strawberry , orange and one cincau . 

" Cincau ! , i mana ada order cincau " 

" u said that one grass jelly drink and grass jelly means cincau " 

Lol , lepas tu nak salahkan aku cakap salah ambil order . Bukan sekali aku kena macam ni , tapi banyak kali dan sejak dari tu , mana - mana yang nak bajet cakap mat salleh dengan aku , aku balas balik dengan bahasa melayu . Sebab 99 % yang buat perangai macam ni aku tak nak cakap siapa , kau orang faham - faham la sendiri , hahahak . 


Because , i'm not look stupid when i speak in malay , so what ? 


Yelah , aku sedar kerja kat kedai makan macam tu , mana ada kelas kan nak banding dengan customer yang datang pakai baju bergaya dan cantik menarik siap rantai berkelip - kelip . Tapi at least aku tahu grass jelly maknanya cincau dalam bahasa melayu . Hahahahak .


Lepas ni , agak - agak ada kes yang order grass jelly drink tapi terkejut sebab air cincau yang sampai mungkin aku kena tanya dia balik ,


" i'm sorry mam , maybe u have ordered something like lancau and we don't have it for the moment " Hahahahak . 





- Orang yang tidak tahu tapi bertanya cuma kelihatan bodoh untuk 5 minit sahaja , tetapi orang yang tidak tahu tetapi mendiamkan diri akan kelihatan bodoh selama - lamanya .




23 comments:

intanurulfateha ❤ said...

hoiyt, kau kerja ape beb
bole blanje shisha
hakhak

rammyd said...

hahaha.. statement las tuh best kot.. :D

Anne Boleyn said...

weyyy kerja katne? ngeng la kau aku gelak je baca yang "" i'm sorry mam , maybe u have ordered something like lancau and we don't have it for the moment " siottt je. haha asal kau tak cakap camtu je awl2 kn sng.. haha

maisyara Pot! Pot! said...

oh! baru ku tau grass jelly itu cincau. ngee^^



*ko keje kedai makan ke? kt mne? aku nak datang ni. :P

chaie safri said...

hahaha.. membara je aku dengar cite ko ni aus.. haha.. macam la tak penah makan sambal belacan depan tv..

fatynlicious said...

peh aus dah keja tuu
keja la lelok
keja paling mencabar dlm dunia ni bila kena berhadapan dengan customer.
cust dah la macam2 ragam
hadapi dgn tenang

hafizazmi17 said...

huhuhu >.<
lahir celah perdu pisang, nk ckp omputih, bgus ayat last tu!

CikLilyPutih said...

eh delifrance ade jual cincau ek? first time dengar lah

Ery Farieha said...

ehh
oo ade org x tau ek?
ngeh3~

eykameow :) said...

weh, nak staff meal kau. cepat rojer aku nakkkkk! hahahaha. ayat kau mmg selalu tak bley bla

bellar0ssa said...

wahhh sangat lama aku tak jejak di blog kau aus. sungguh rendu baca kau meraban2 neh..hehe.

sejak bile ko kerja jadi pelayan pelanggan =P

hehe.

zella y said...

ooo...
aus bz keje ka??
nanti leh blanje miahahhaha

~ ReD ~ said...

lancau???hahahah..

pawaka19 said...

need to sensitive whatever someone speak , jgn hanya berdiam diri

Matjoe said...

perghh part time kedai makan. aku nak dtg makan n ngko serve

noor afzan said...

setuju la..
lenkali cakap je air lancau tak de..

RasaHatiku said...

Salam ceria.
Penulisan yang santai.
Informasi menarik.
Saya memilih untuk bodoh 5 minit. hehehe

TQ

cHiQuE CoMeL said...

nak tau jugak... keja kat mana nih yg ada jual grass jelly nih??? selalu tmpt lain jual cincau nnt ai nak order grass jelly jugak ;)

ps: ehhh TCRS ada grass jelly jugak... with soya lagik :D

touya said...

Sky Juice please ....

Shahrul Shaharuddin said...

sorry. i want cincau ok.. not lancau.. opzz.. hahah

gile lu punya ayat la bro..!! haha
lame tak lepak2 ngan ko nie.. bz manjang! =O

- zuriey - said...

jangan2 customer tu tak tau kot grass jelly tu per..ingat jelly lain kot

Kancilbiru said...

hahahaha hamik ko lanc*u sedas...tu la kecik2 tak nak baca kamus..kan dah kena lanc...:P

|| nemo mimosh || said...

ko cakap camtu ke kat dia? gengster gila!

Anda Mungkin Meminati Juga