Thursday, December 2, 2010

Sinar Mekanik


Lokasi Kejadian : Rumah 6.50 am .


Pagi tadi ada exam mekanik . 

Macam biasa , kalau tak bangun lambat dah macam tak sebati dengan hidup aku . Perasaan kelam mula melanda , peluh memercik dan nafas turut berdegup kencang . Ahh ... sudah , kata aku kepada diri sendiri . 

Tapi , berkat kegigihan menuntut di kelas KAFA dahulu bersama Ustaz Ramli , aku kembali tenang . Katanya , bangun dari tidur ni elok cakap Alhamdulilah . Sinar keinsafan mula mengalir , lantas  sejadah dibentang dan takbiratul ikhram pun diangkat .


Lokasi : Luar Dewan 8.15am


Saat - saat sudden death memang bahaya . Masa ni kegiatan membelek dan kepantasan mengingat amat diuji , kata orang sentuhan terakhir kadang - kadang menjadi . Ada yang belek nota , reaksi muka seakan serius tapi dalam diam nota diselitkan sekali bersama slip . Apa nak jadi ? 


Lokasi : Dalam Dewan 8.30am


Peperiksaan bermula . 

Kecewa dan kecewa . Takda sorang pun penjaga peperiksaan yang cantik berseri . 


Bila terpandang balik kertas soalan di depan , aku mula beristifar , nafas dihela dan sedia untuk menjawab . keh keh keh



30 Minit Berlalu . . . 


Kertas masih diselak , masih mencari soalan yang mungkin mendatangkan sinar permarkahan yang gemilang , tapi hampa . Reaksi wajah mula berubah , dari serius bertukar ke sadis . Hampa mungkin .


Sambil menulis jawapan , mata dipejam erat untuk mengelakkan air mata berjujuran . Soalan matematik tapi kaedah hafalan , memang menduga adakalanya . Aku pasrah .


2 Jam Berlalu . . .


Peperiksaan tamat . 

Sambil berjalan keluar , dalam hati aku berkata 


" Orang Beriman Selalu Diuji ", sambil diselangi senyuman pada diri sendiri . 


Hakikat nya , memang aku tak study apa . 


Sekian .



31 comments:

Jard The Great said...

hai org beriman! hehehehe..

takpa... kalau tak lulus. leh ulang semester lagi =)

mAsHiMaRo said...

hai awak!!
patutla balik dengan penuh keimanan:)

Ah Chik said...

sia - sia belajar dari dulu.

berhenti jadi pomen jela woi

ween said...

haha. ini mst kes tawakal sebelum berusaha! xpe org beriman, learn from ur mistake ;)

Kancilbiru said...

redha jer la dgn apa keputusan pun..ekekeke

SENORITA ZATY said...

mcm nak spm jek nie . huhuh

lizz said...

hahahaha!aku memang manusia sangat2 tawakal n redha je time exam.aku study ke tak, aku pasrah je.muahaha.kuang asam kan aku :P

Aus MeLankoLik said...

@Jard The Great

bunyinye mudahkan .
mungkin kau sudi hulurkan bantuan jard .

Aus MeLankoLik said...

@mAsHiMaRo

terima kasih , penuh nur di dada ni

Aus MeLankoLik said...

@Ah Chik

eh , bila plak aku nak jadi pomen , ahahaa .

Aus MeLankoLik said...

@ween

ye kak aween . nasihat ni macam mantap , keh keh keh

Aus MeLankoLik said...

@Kancilbiru

bab2 redha ni yg berat ni . menduge .

Aus MeLankoLik said...

@SENORITA ZATY

takla , final paper je .

Aus MeLankoLik said...

@lizz


sikap kau ni susah utk aku contohi . tapi macam menarik utk diaplikasi . hahahk

Sumijelly said...

takper... tak berjaya...sok2 duk umahjaga adik jerla yek...hahahaha

Sumijelly.com

Cik Norfa said...

Alhamdulillah..aku tak peduli la ko belajar ke ape ke, janji kau dah jawab dan lepas satu paper.

jom lepak!! hihihi

alinac lover said...

hahhaha

rileks je ek~

dyana said...

HAHA. terbaek la org beriman. ;)

zik said...

rileks2 sudah..keke...

mie said...

relax dulu...
sambung kemudian..
ehehehee

akuBlog said...

Good Luck..

Kompem PASS..

samanosuke_04 said...

ngahaha... nie kire pos insaf la nie? hoho, takleh main tuduh2 ketentuan Allah jer bila berlaku bala bencana, kena tuduh diri sendiri gak.. baguslaa bile belajar dari kesalahan..

intankuterpilih said...

org genius memang mcm tu, tak study tp markah mantops gak...

/Dayah//Nurul/ said...

haih, jwb exam kalo tak study mmg pandai la ni

cengkerangcipot said...

hakhakhak..
tergelak aku bace..
tp btul jgk yg part tukang jage exam ni..
kne ade yg lawa2..
bru semangt nk jwb..
hihihi

ARC™ said...

orang beriman yg xstudy?keh3

ღ TeRU²bOzUღ said...

paper apekah?

fatynadia said...

apa apa pun good luck lah eh aus!

Pencacai Alim said...

duniawi je tuh..hakhak

Matjoe said...

aus, kene sabar beb, bukan senang tp when there's will, there's way

Muaz Faris said...

standard lah orang bijak..
tak yah study.

tapi result gempak.

betul tak?

Anda Mungkin Meminati Juga