Monday, December 21, 2009

isu lama otai membuatkan aku teringat kata NELSON MANDELA










kembali semula
ahaha..NELSON MANDELA..sapo ni jang ??


baiklah..aku mulakan ceritanya begini..baru sebentar tadi aku melawat blog-blog yang ada di geng blogger
memang menarik blogger-blogger malaysia masa kini.
banyak juga info yang aku dapat dari sini


antara kegiatan penipuan nuffnang dapat ditumpaskan. berita selanjutnya di blog INI
aku juga terjumpa blog-blog dan link rakannya dan mungkin ini yang dikatakan blogger otai yang mana mengata tentang blogger newbie
yang di mana suatu masa lalu kita digemparkan dengan berita ini.


memang aku tak nafikan. semasa membaca blog-blog mereka sedikit sebanyak menimbulkan rasa salah faham.
muahaha..tapi tidak mengapa kerana itu adalah hak mereka.
tidak ada pun niat ingin menaikkan semula isu ini dan mencari gaduh.


pada pendapat aku yang tidak seberapa ini,seharusnya perkara ini tidak harus dan tidak patut berlaku kerana mereka menganggap blogger-blogger yang newbie menulis tentang artikel sampah.
kenapa isu ini ditimbulkan dengan sedangkan konsep blog amat mudah


BLOG ----> TULIS ---> POST


dan terpulang kepada tuan blog nak tulis tentang apa..ada sesetengah blogger yang gemar menulis catatan harian mereka dan menanggap blog ini sebagai satu medium untuk meluahkan perasaan dan seharusnya mereka yang menjumpai blog ini tidak patut menggelarkan ia sebagai blogger sampah dan mengutuk blogger tersebut. jika tidak suka, keluar sahaja dari blog itu dan kalu berminat bertindaklah menjadi follower mereka.


dan kerana perkara ini membuatkan aku teringat kata-kata NELSON MANDELA dan menjadikan hati yang marah tersenyum semula.




***********


kisah NELSON MANDELA bermula dengan....errr..sebenarnya aku pun tak berapa nak ingat..jadi biarlah aku bercerita secara ringkas.


beliau pernah dipenjarakan dan kalau tidak silap bukan atas kesalahanya dan kalau tidak silap kerana difitnah.
apabila beliau telah dibuktikan tidak bersalah dan bebas daripada penjara..seseorang telah bertanya kepada beliau..."..tidak mahukah mencari dan menghukum mereka kerana memfitnah dahulu.."


dengan tenangnya beliau menjawab "..BANYAK LAGI PERKARA LAIN YANG PERLU SAYA LAKUKAN DARI MENCARI MEREKA DAN MENGHUKUM.."


dalam konsep ini boleh kita katakan sikap beliau yang orang kata " take easy "




*****************


seperti mana yang aku katakan sebelum ini. blog sangat mudah dan terpulang kepada anda hendak mencorakkan ia bagaimana. dan sehingga kini aku cuba mengamalkan kata-kata NELSON MANDELA dengan memikirkan bahawa perkara yg mudah jangan dirumitkan


kerana apa ??


kerana ia hanya akan membuat jiwa kita kacau dan kusut.




tapi hakikatnya aku snediri pening dengan apa yang ada pada blog INI dan INI kerana yang seorang macam marah tetapi dalam blog yang dikutuk ada banner blog beliau sekali..ahahaha..lantaklah..tak yah susah-susah kan diri memikirkan.


BANYAK BENDA LAIN AKU NAK WAT LAGI KAN.


p/s : kalau ada kesalahan tolong betulkan kerana saya memerlukan tunjuk ajar bukanya kurang hajar..orait !!



20 comments:

miera said...

salam..
isu yang pernah hangat diperkatakan suatu ketika dahulu..
take it easy..totally agreed!
xusah pening2 kepala memikirkan tentang orang lain..life goes on..live happy ever after=D

Aus said...

@ miera..

aah..agk hangat tapi skang da hangit da..ahaha..

yup..life goes on..bak kate orang purbakal..jgn jage tepi kain org leh gk kot..haha..

thnx !

fatynlicious said...

haih. tahap ke-addicted-an mu terhadap blog sudah melampau. patut la sejuk suam ja kat facebook. huhu

fatynlicious said...

aus. i da bukak dah blog yg u link kan tu
perghhh. tak tahan. berserabot. i tak boleh baca.
semak otak i. dia punya susunan tak menarik dan menyerabotkan.
dah la font kaler merah

Aus said...

@ faty

ahaha..biala mereka..itu blog mereka
i cuma terjah sket je..
pasni abesla blog i kne hantam..haha..

ieyza said...

aus...
ye ke team nuffnang tu dah kena ban??
kehkehkeh...tu laaa...nak menipu x kena tempat...kiter walaupun nak cari wuiittt...kenalaaa pada cara yang betull....tul tak aus???

Capo Grande said...

huhu..

tak tau takpe la...kita kan baru belajar...

xkisah la org nak tulis apa pun...itu kan blog masing2...benda pun free je...kalau ada duit lebih, or dah hardcore leh la hosting sendiri...

apa pun, senang citer org kita suka dengki2...xkisah la org kaya ke, org miskin ke, org tua ke, org muda ke, otai ke, newbie ke...sume suka2 je dengki...huhu...

Aus said...

@ kak ieyza..

ntahla..macam tpu je..ahaha..
saye sokong je kak..ahaha..
lantak diorg la..jgn dengki mengdengki da..haha..

Aus said...

@ capo grande

ahahaa..mcm mara je..ala..newbie adalah aku..hahak..tp cam cml gk name 2..hahak..

Hang TuARC said...

uishhh ganas tolll kate org najis...

l0veyd0veyd00 said...

Ala...dulik pe aku blogger otai ke blogger baru... bagi org yg kecoh2 pasal mende ni, sangatlah bodoh dan membuang masa... dulik la sape nak menulis pasal apa pun... pe diorg ingat diorg otai, diorg bagus? pe diorg dpt kalau diorg otai pun? i dont give a damn... sebut la nama blogger terfamous kat dunia pun, sumpah aku xtau...

sampah tak sampah la...kalau sampah, blah...takyah nak sibuk2 baca... macam la blog org yg mengutuk tu BERILMIAH sangat...dia pun dpt info ntah mana2 pastu letak dlm blog dia konon2nya dia la yang pk suma tu 7 hari 7 malam...

Untuk blogger2 yang ske kutuk blogger lain, FUCK YOU. Makasih :)

Aus said...

@ hang tuARC

ahaha..mereka bilang..ahaha..
bia jela..
wat dono sudey..

kalo anjimg menyalak..biakan aje..
kang lme2 diam2 la 2..
haha

LORD ZARA 札拉 said...

salam.

1st nak cakap thanks sebab sudi singgah blog Zara.

2nd - hehehe~ isu ni memang semua orang asyik berdebat2 bagai~ aigoo~ pilihan senang, abaikan dan mungkin baca sahaja~ =]

3rd - ada je orang yang baru 1st time masuk blog Zara join contest tu~ sempat lagi~ Jumaat ni last~

^.^

Capo Grande said...

bg aku yg pntg..kita ikhlas je dgn apa yg kita tulis...bila ikhlas, yg lain tu xde apa2 pun...

well, at least aku ikhlas...so far...hehe...

xmarah la Aus...dah xde emosi skang ni...huhu...

hans said...

aku baca dan aku rasa suka dgn penulisan ko
terus aku link
yups,aku pelik la siap ada geng nuffnag tu
hahaha
suruh click sudah la
nih sampai nak tubuh group
gila tul
pasal otai n newbie tu entah la
aku rama juga member dengan otai2 ni tapi diorang semua okay jer lah
yg tak okay aku xjumpa lagi
alhamdulillah

betul la apa yg ko cerita pasal mandela tu cuma xdetail jer

Aus said...

@ kak zara

ahaha..blog kak zara best..sbb tu dtg je da jatuh hati..hahak..

insyaallah..kalau dapat curi masa sket..bole aje join..ahahak..

Aus said...

@ hans

haha..mekasih hans..aku rase can terharu rentak seribu..ahaha..

pasal mandela..malas lak nk tulis pnjg2..ahaha..keke..

lizz said...

yes, take it easy aje...for me, dalam dunia blogging ni lain orang,lain niatnya. ade yang suke2.itu yg dok cite pasal personal n jgn sesekali kate itu blog sampah.

ade plak, yg berblog kerane bisnes. yg itu kdg2 mereka sendiri rase die otai padahal bisnes baru je lagi. aku lagi sker blog bisnes yg cool aje. hehe

ade plak, yg berblog sbb nk popular. itu, paling aku meluat. ntah ape2.

tak ade istilah otai pun dalam dunia blogging ni :)

Aus said...

@lizz

terharu gile dapat komen dari penulis feveret..haha..

yup..ntah.spe suh diorg cam belagak gile..
ahaha...

thnx kak lizz 4 ur opinion..orait !

Anonymous said...

Ya, mungkin kerana itu

Anda Mungkin Meminati Juga