Monday, May 17, 2010

Bawak I/C Kalau Nak Beli Gula



Selamat datang . 


Dengar macam kelakar sebab kena bawak I/C kalau nak beli sekilo gula , hahahak . Macam - macam kerenah zaman sekarang ni kalau kita tengok . Benda ni berlaku di terengganu di mana seorang wanita terpaksa menunjukkan kad nikah nya dan kad pengenalan hanya untuk membeli sekilo gula , hahahahak .




Alasan yang diberikan adalah kerana untuk mengelakkan sindiket jual gula . Hahahahak . 



Menurut fakta yang telah dikaji , 


Malaysia bukanlah negara pengeluar gula utama kerana hanya 20,000 metrik tan sahaja dapat dikeluarkan setahun oleh empat buah syarikat pengeluar gula tempatan sedangkan rakyat menggunakan 1.2 juta tan gula sebulan " 






KOMEN ENCIK AUS


Macam ni rupanya , ada krisis gula sekarang ni . 


Patutla ramai rakyat malaysia tiap - tiap tahun ada kes kena potong kaki dan masalah obesiti termasuk diabetis . Macam dah pakej pulak . Hahahahak .


Sekarang sudah pertengahan bulan 5 dan tak lama lagi beranjak ke bulan 6 dan lagi dua bulan kita akan berpuasa  . Jadi bila tiba bulan ramadhan , kes kehilangan gula akan menjadi satu misteri . Hahahahak . Tapi apa yang aku pelik , pengusaha kuih raya tak pernah pulak komplen kata ada masalah gula , hairan ??


Jadi , untuk mengelakkan kesulitan , sehari beli sekilo gula lepas tu simpan banyak - banyak dalam balang . Selamat masalah gula .



Nak lagi senang , kurangkan la penggunaan gula , badan pun sihat , kencing manis pun takda . Tapi jangan pula kau orang makan garam , hahahak . Nanti jadi kencing masin siapa nak tanggung ? hahahak .



Sekian .



P/s : Ini tiada kaitan dengan krisis ' Ibu Gula ' mahupun ' Bapa Gula ' . 






27 comments:

Cik Norfa said...

giler jugak la nak kene tunjuk ic..abis kalau mak pesan kat anak dia yang umur 11 tahun suh beli gula..camno tuh?

Muhammad Tarmizi bin Kamaruddin said...

Bapa Gula, wah, ha, ha...

.::WaNiE::. said...

saya sudah mula menggunakan madu batu utk gantikan gula

hehehehe

||| PöJìé PööH ||| said...

Aiyooo memacam la kann skrg..
Kurangkan penggunaan gula, guna gula sintetik yang lebih menyihatkan..

Love,
PojiePooh Abdullah

siggplus said...

sampai sekarang aku tak jumpa lg ibu gula.

dan aku pasti, kalau jumpa pun aku tak perlu tunjuk IC. cuma perlu tunjuk apa yang terselindung sebalik seluar saja. hahaha

Muaz Faris said...

setuju..! benar kata mu AUs..
http://muazfaris.co.cc

hans said...

kesimpulannya
setiap minggu belilah gula Sekilo Dua
sebagai persediaan

BeaN MorENo said...

habis mama sumi tu pun kira gula jugak eyh?

- zuriey - said...

smpai cmni jadinya. budak2 nak beli cmne lak.takde ic kena bawa surat beranak agknya..hahhaha

Ery Farieha said...

uihh
cenggitu sekali

zella y said...

gunalah gula perang...
xbrape manis n baik utk kesihatan... ;)

HEMY said...

aku nk stat beli skit2 la

maisyara Pot! Pot! said...

pikir2 balik, puasa nak dekat kn? tapi, aku tak cukup puasa ganti. muahaha..

makan garam bnyk2 bukan kena darah tinggi ke? ngee^^

~ ReD ~ said...

nenek aku kat kampung siap pesan kat cucu

"kalau balik kampung lenkali,bawak balik gula ye..."

apa kes tuh???muehehehe

fatynlicious said...

memang pun
last week i kat tg malim ni lagi teruk
semua kedai tadak gula.

MaS PuTRi said...

KELAKAR KE TUNJUK IC UNTUK BELI BARANGAN BERSUBSIDI INI (GULA)?? I DUNT THINK SO MY DEAR, IT S NOT FUNNY OK

u know, if government was enforced these for all those barang2 subsidi since dulu lagi, u all tahu tak kerajaan boleh jimatkan subsidi jutaan ringgit setahun?? do u know the tax we paid telah disalurkan sebahagiannya untuk barang2 bersubsidi ini??.. and if not use IC as proof we are malaysian, berapa banyak sudah kita telah tanggung subsidi gula and all those to 2 juta warga negara asing di negara ini?? itu tak termasuk warga asing yang membeli gula di sempadan negara ye

nawal said...

hahaha! mmg x leh bla! kne bwk ic!!!

beb, siyeli lawak ak rase!!

Sharinginfoz said...

hmmmm kena bawa ic ps tu tandatangan, tak perlu isi borang ke... pas tu kena sahkan borang ngan tok imam ke....macam2 kan

Segmen Kenali Blogger

Q said...

kencing bukan memang masin ke?

touyakaruma said...

tak kelakar tapi pelik ...

sebab jumlah yang dibeli sekilo jer , lain laa kalau jumlah yang dibeli berkilo-kilo

Anyway gula selalu hilang kerana ada yang sorok dengan harapan harga dinaikkan . Pengusaha kuih raya ada jer ngadu hal nie .

Nurul Harun said...

huk aloh. kelakarnya. nurul dh la suka makan gula2. eh sama ke? hahaha

syahira ariff said...

kat kota bharu,
suri rumah dihadkan beli 2kg gula jer
=)

DaHLia said...

patutnya bawak kad kesihatan sekali, cek kencing manis..hehee

anyway, ini semua taktik jer ni... banyak gula dijual di luar dr Malaysia..cthnya Thailand sebab dekat sana harga lebih mahal. untung dalam negeri sendiri bape sen jer, kalo luar dapat lebih, sapa yang xmau?

::cdot the dot:: said...

dah sangap la tuh, smpi beli gula pun nak surat nikah...lahabau betul

Sir Marcello said...

ape makin susah hidup kat malaysia nie..pening gua~

Rara said...

kalo dpt kencing masin susah gk...xde ubat lg..hehe

F U N F A B U L O S I T Y said...

jom ramai2 boikot gula! biar merana pembekal2 gula tu-kene ajar sikit! ;D

Anda Mungkin Meminati Juga