Saturday, May 29, 2010

Crocs | Pijak Kalimah atau Gambar ?

Selamat datang . 


Rasa lama tak update blog atas sebab - sebab kesibukan yang melanda dan pada pagi ini atas sebab - sebab tertentu dan isu semasa aku gagahkan juga atas sebab ingin memberikan pandangan aku yang tersendiri . Isu yang melanda sekarang tak lain tak bukan adalah Kalimah Allah pada Kasut Crocs .


Pandangan Aku


Kalimah - Sesuatu berbentuk perkataan


  
Gambar - Sesuatu corak atau imej 






Sama juga seperti Isu Crocs , yang mana orang kata bahawa gambar buaya tersebut menyerupai Kalimah Allah . Bagi aku , apa yang aku lihat adalah gambar seekor buaya yang sedang tersenyum . 


Bagi aku , tidak sepatutnya timbul isu halal dan haram tentang crocs kerana sepatutnya bila kita telah dianugerahkan dengan akal fikiran sepatutnya kita boleh bertindak dan fikir secara bernas dengan membezakan yang mana baik dan buruk sesuatu perkara itu . 


Senang cerita la , apa yang aku nampak ramai yang terlalu cepat melatah apabila melihat sesuatu isu berkaitan islam sedangkan pada hakikat mereka tidak mengetahui dengan jelas sesuatu perkara yang didebatkan secara terperinci asalkan ada berkaitan dengan islam habis mahu ditentang habis - habisan tanpa sedikit usul periksa dan apabila penyelesaian telah dibuat dan kesilapan telah dibetulkan maka terserlah betapa ceteknya akal dan fikiran masyarakat kita .


Kenapa takde orang boikot huruf T yang menyerupai lambang salib ?

Kenapa takde orang boikot tangan sendiri ?




Sedangkan tangan yang kita selalu guna ni pun selalu melakukan kejahatan yang tak kita sedar .Kadang - kadang siap buat letak bawah punggung lagi . Apabila telah diciptakan sesuatu maka adalah hikmahnya tersendiri , apa yang perlu kita buat adalah berfikir dan terus berfikir dan kerana itu kita dikurniakan akal fikiran  untuk menggunakannya secara praktikal bukan untuk bertindak melulu . 






Ini bentuk LOVE . Cuba terbalikkan .






Bucu yang di bawah telah berubah kepada kedudukan atas , tarikkan mengikut anak panah yang aku sediakan dan lihat hasilnya . 


Jangan esok ada yang keluar post Gempar !! Bentuk Love Menyerupai Imej Buah Dada . Gila ape ? . Tidak salah menjadi kreatif tapi biarlah berfikir kreatif ke arah sesuatu yang kebih bermanfaat .


Ini pandangan secara peribadi , kalau salah tolong betulkan . 

Menggunakan minda untuk berkata adalah lebih bijak berbanding menggunakan minda untuk menghasut hati dan diri . 


Sekian .




42 comments:

Kancilbiru said...

betul tu..jangan cepat melatah...rajin sungguh la dok p kaji kasut tu. cuba buat kajian dalam quran ke, kaji ebesaran Allah ke.. hurm...

ashrafi said...

setuju sangat.. tidak perlu melatah sebegitu rupa.. pada saya, itu hanyalah simbol jenama mereka.

kita di sini kalau bab macam ni terang saja mata melihat. tapi isu yang lebih besar dan melibatkan masalah akhlak jarang pula dipedulikan..

wallahu a'lam

JMR said...

setuju bro ngn pendapat ko..ramai yg cept melatah tanpa usul yg kukuh. pdhal diri sndr pn sbrnya tak mendalami ttg islam...menampakkn kecetekan budaya memikir msyarakat kita jer...

milimilo said...

aus,aku sukalah entri kau ni.buka minda org2 yg masih nk haramkan pakai crocs.kenapa perlu mengcomplicatedkan benda yg asalnye xde ape2 pn kn :D

hellioz said...

gyahahahaahah~

lu memang gempak abes....
buah dada
I LIKE!

gyahahahahahah~

BeaN MorENo said...

woohooo!!itu yang aku suka berkawan dgn ko aus...otak ko tak sama dengan sebilangan besar otak lain...

good job...

::cdot the dot:: said...

aku nmpk yg love tuh.....buat aku merenungi, menilik love aku...

elmo chemo said...

"Gempar !! Bentuk Love Menyerupai Imej Buah Dada . "

ada2 ah kau.
hahahaha

ezloveycraft said...

btol tu,cpt sgt melatah
mcm2 nak djadikan isu

adrina sidek said...

sangat setuju!! pendapat kita sama =)

hans said...

ar ar
susah juga mentaliti orang kita nih
suka memperbesarkan isu yg tak patut pun di bangkitkan
sokong entry nih

stiffler said...

paling setuju dengan bentuk love menyerupai buah dada!

Cik Norfa said...

yela aus (terpegun dan kagum) bentuk love tu cam buah dada..kene sebarkan ni..hakhak...

fatynlicious said...

wahh aus bizi sebab tu sunyi ja belog dia
hehe

herm tula.
logo crocs tu secara kebetulan atau ada setengah pihak yang cuba untuk memanipulasikan keadaan

apa pun, kita punya akal fikiran untuk fikir sendiri

kan aus?

Sharinginfoz said...

thanks for your view

~Miss_eiyDa ~ said...

aahha tu la kn..jgn cepat sangt melatah...banyk bende lg yg nk d PK sebenarnyer..hal2 cam ni...enth pape jek..huhu..yg love tu sokong sangt..ekeek..kreatif//=p

Fitrihadi.com said...

haha kelakar bila kata bentuk love macam buah dada :p

pasal isu croc ni malas nak layan..asalkan kita berpegang pada ajaran islam sudah..

Anonymous said...

http://alittlereminder.blogspot.com/2010/05/crocs-conspiracy.html

ou may not intend to step on the name of Allah, but the fact remains that you are. Like smoking. People say they smoke to release tension, to relieve stress, not to damage their health. But the fact remains that smoking does hurt your health, even if you don't intend for that to happen.
It is true that it would be a waste to get rid of your CROCS, which are expensive. But instead of continuously using them and stepping on the logo/word "Allah", you can avoid it. My Santa Cruz for example, the insoles are removable. So I will just swap them for a pair that you can buy from any shoe shop. Other people have suggested for CROCS without removable insoles, like the sandals, to cut out the logo and continue using the CROCS. Theses are suggestions if you already own CROCS.


ainshahajar - malas nak log in

ReD said...

hoho.. hebat Aus;)

biar apa pun pndangan org, yg penting aku x layan crocs. haha.

Mohd Jumali Zairin said...

gambar luv tu membuatkan aku berpikir dua tiga kali..
hahahha~~

Mr.Z said...

ikut orang la kan, kalau rasa ragu2 tu tak yah la beli kan.. macam aku, aku memang tak layan crocs pun. haha

Hasrol Nizam said...

owh..ada org kata haram ek pakai crocs sebab isu logo tu..adoi, cepat sgt nak buat kesimpulan, jadi cam tu la

Encik Tikus said...

kenapa part love tuh kene ada? tiba-tiba kau telah ajr aku benda kuning dohh, hahak :D

Yatre Hayati said...

aku rasa dorang tak melatah, cuma pada sesetengah pihak mereka agak sensitif untuk isu seperti ini. wah macam ustzah tak aku. sila jawab yer.

touyakaruma said...

Aku bukan jenis boikot tanpa usul periksa type

Aku tak pakai kasut nie sebab mengingatkan aku kepada kasut jamban .

Tapi kalau sudah jadi ragu-ragu sepatutnya dielakan .

Walaubagaimanapun , boleh jer gores lambang tu atau buang dari kasut.

cik bunbun said...

kasut crocs tu ape?







hahahahakkk!

Aus MeLankoLik said...

@fatynlicious

em , maybe la kot .
ntah2 pihak crocs pun tak tahu bende ni , kite dah bongkar lagi la diorg ske . macam ni la , diorg buat gambar . kita yang tulis semula ,

jadi , siapa yg pijak ?

Aus MeLankoLik said...

@Mr.Z

yup , kalau was2 jgn beli , macam makanan pun kalau was2 jadi haram .

Aus MeLankoLik said...

@cik bunbun

crocs tu bunbun buntal , hahahak

RasaHatiku said...

Salam. Aus

Tahniah atas pandangan anda yang lebih realistik dan tidak terbawa-bawa oleh sentimen semata-mata. Melainkan kalau kaum musyrikin ini mempunyai niat yang jelas untuk mempersendakan Islam, maka kita perlu merangka strategi bagi memperjuang dan mempertahankan Islam, bukan hanya melatah semata.

Hanya pandangan. TQ

Rara said...

biasalah..org islam memang sentiasa peka dan sensitif kalo isu2 y mlibatkan islam,lagi2 y boleh menjatuhkan.


P/s: tetap nak beli crocs..haha.. :)

KAZUMI said...

mmg lah itu gambar. benda kalau kita tak tahu,maka bnd tu tak dilarang.tapi sekarang dah tahu kan?blh nmpk sndiri kan kalimah tu.and kalau was2 better xpaya beli.

isu "love" tu rsnya x sepatutnya timbul.even nak bg idea ttg kreatif tapi dah menjatuhkan maruah seorang wanita.

tang tangan tu, kita dicipta oleh ALLAH. no wonder la tangan tu berbentuk kalimah ALLAH.kat telapak tangan pun ade 18 dan 81 yang melambangkan nama ALLAH.isu tu tak patut di bangkitkan sebab kita semua dicipta oleh ALLAH s.w.t

nwy, sy puji sikap berani anda.

Ery Farieha said...

haah btol tu
hmmmm

*lame x masuk blog ko.heeee*

Epul Azimi said...

kalo kita bagi love bermakna kita bagi buah dada kita lah ye?.heheheh

aku tak pakai kasut croc sbb mahal sangat,baik aku beli benda yg lebih berfaedah.....:)

qismina said...

pkai crocs tipu je senang... huhu.. aku bru tau isu nih.. sat naa.. nk carik tau dulu bnda alah nie..

cik bunbun said...

bunbun buntal tu ape?

eykameow :) said...

isu ni macam isu coca cola dulu lah.. kan? haihh.

CERITAKU... said...

Aku tak pakai crocs.aku pakai selipar jepun je.Dulu kini selamanya.Selipar jepun tu warisan nenek moyang kite tao..hahahaha....

Jard The Great said...

aus.. aku tak fhm kenapa ramai org suka beli crocs.. ehehehe.. =p

syahira ariff said...

cooppp
*fikiran aku suci
miahahahaha

Nurul Harun said...

nurul baru je tahu ttg isu ni, lambat sbb internet tak ada. tak dpt nak baca belog aus ni. hmph hmph.

nurul rs betul kot aus. kita tak perlu cepat melatah. hmph..

Q said...

isu ni sama je macam air coca cola dulu. (masa aku kecil2) kalau kita letak kertas tu depan cermin, tertulis jawi tiada tuhan. tp kita still minum air coke tuh. takde plak nak boikot.

Anda Mungkin Meminati Juga