Thursday, May 6, 2010

Dilema | Antara Duit Dan Pelajaran , Mana Lagi Berharga ?






Salam dan selamat datang . Malam ni mata seakan tidak mahu terlena dan terus tidur dibuai mimpi indah . Jadi aku mengambil idea untuk megupdate sedikit entri yang bermain di fikiran ketika ini . Mungkin ketika kau orang membaca post ini , aku tengah gigih menjawab paper final matematik dan gelombang , hahahahak .


Owh ya , sebut pasal duit mesti semua orang suka bukan , tetapi kalau aku bertanyakan mana yang lebih penting antara duit dan pelajaran dah tentu dengan lajunya kau orang jawab pelajaran lebih penting . Tapi , adakah duit tidak penting ? Haaa , jawab cepat , tak nak la dua - dua kau orang jawab penting , sebab aku hanya mahukan satu jawapan yang pasti . Hahahak .


Kata orang , dengan pelajaran kita dapat menghasilkan duit apabila mendapat pekerjaan nanti . Tapi bagi aku , tanpa duit adalah sukar dan susah untuk aku berada di alam pengajian . Apabila poket terasa kosong dan duit hanya cukup - cukup makan , hati selalu terasa gundah , buat apa pun pasti akan ada kesulitan seolah - olah ada batu penghalang . 


Bagi aku , mesti ada antara kita pernah rasa apa yang aku alami , iaitu apabila tiada duit mula terasa susah hati . Hahahahak , betul atau tidak ? Tapi , biarlah berjuta kali aku bertanya pada semua , pasti jawapan yang pertama kau orang akan jawab pelajaran lagi penting dari segalanya . 


Disebabkan sifat tamak yang aku ada , jadi aku memilih duit lagi penting dari segalanya . Hahahahak . Bila tiada duit susah untuk fokus pada study , buat apa pun pasti terfikir macam mana hendak mencari duit untuk dibelanja , hahahahak . 


Mungkin jugak kerana duit aku rasa sedikit sebanyak telah menjejaskan reputasi pelajaran aku . Lantaklah , jadi aku rasakan mulai masa yang akan datang , aku harus memilih mana yang perlu diutamakan , kalau duit yang aku utamakan , maka duit yang aku cari . Kalau pelajaran yang aku utamakan , maka ilmu yang harus ku tumpukan . 


Owh ya , mungkin kau orang ada pengalaman sendiri untuk diceritakan dan mungkin ada sedikit kesalahan dalam cara aku berfikir dan kau orang berhasrat untuk membetulkan , segala komen dan cadangan amat dialu - alukan . 


Cepat - cepat , duit ke pelajaran lagi penting , aku mata duitan , hahahak . 


Sekian .

50 comments:

deus X machina said...

fes

deus X machina said...

pelajaran first
bila ada pelajaran baru leh cari duit byk2 n lagi n lagi n lagi

milimilo said...

duit la penting.xde duit cmane nk byr yuran.xde duit cne nk survive study.mkn shoping sume.duit lg penting. =)

Q said...

sbg seorg pelajar jurusan akaun, aku pilih duit. sbb kerana duit baru aku boleh belajar akaun. kalau duit takde aku nak kira apa??? hahaha.

Sharinginfoz said...

rasanya pelajaran lagi penting sebab pelajaran bukan setakat nak lulus periksa tapi ilmu tu penting.. then dengan ilmu kita boleh jadi pandai untuk menguruskan hidup termasuk dengan duit....

Pandangan Mengenai GST

redfingger said...

meh aku plak nak jawab konon2 macam aku pandai la ek..hahaha
same je penting...tp if belajar spm ke ape ke, kalau berjaya buat sumthin yang bllh bukak mata org dan berjaya, org xpeduli da pasal pelajaran kita..:-)
sekian dari jari merah..huahuahuahua

syahira ariff said...

duit penting
tade duit ta leh beli makanan
perut lapar
otak tak dapat terima pembelajaran
=D

~ ReD ~ said...

heheh...aku ikut je mana yg kau suka..lalala~

ismishahril said...

nak duit banyak, belajar tinggi tinggi. nak belajar tinggi tinggi, duit kene banyak.

(ulang 10 x. pastu bbuih mulut)

zella y said...

duit la penting...
pastu br boleh blajar...

org yg blajar tinggi pn xsemestinya byk duit hahhahaha

jadi,pilih la duit hahhaha

Matjoe said...

kalau lahir anak org kaya yg anytime boleh dpt duit pelajaran x penting.

kalau lahir miskin, nak duit kene ada pelajaran

Ery Farieha said...

aku mata $$$ gak
duit penting
haha.

.::WaNiE::. said...

dua dua penting

heheheheh

|| nemo mimosh || said...

shaye juge mate duitan seperti anda..

dan pada masa yang same, shaye juge study..

memang betul bile takde duit ibarat tsunami yang melanda kite..

tapi pandai2 la kite balance kan antara study dengan duit.

ini namenye, double tamak.
sebab kite nakkan duit utk sekarang dan mase depan.

tak salah kan?? =)

maisyara Pot! Pot! said...

dua2 penting. dua2 terikat. kalau tak ada duit, macam mana nak blajar. skang ni mana ade blajar free. semua kena pkai duit... T____T

abangfaizul said...

AUS... pelajaran... kalau kita ada pendidikan yang baik dan secukupnya, insyaallah kita mampu ubah nasib keluarga. pernah tak dengar ungkapan;

'KITA KENA JAGA DUIT, TAPI ILMU DAN PELAJARAN AKAN MENJAGA KITA...'

as a conclusion, PELAJARAN TU PENTING!!!

abangfaizul said...

tapi kalau xde duit, cmne nak melantak nasik kat AMJAL, camne nak makan nasik lemak kat MAPLEY 223, camne nak makan nasik goreng maryland kat MURNI SS2...

ok2, PELAJARAN + DUIT + MAKAN ialah penting.... hakakaka

Aus MeLankoLik said...

@~ ReD ~

hahahak , apela red , hahahak

Aus MeLankoLik said...

@zella y

zella , aku pun pikir cam kau , hahhaak

Aus MeLankoLik said...

@abangfaizul

hahaahk , mule2 dah rase insaf , tapi bace komen kedua , tegelak lak , hahahak . thnx

pawaka19 said...

kalo camtu..beljar cari duitlah

Epul Azimi said...

dari kecik aku dah diajar untuk belajar sendrik dan carik duit sendrik so takde pilihan,dua2 penting..........:)

Cik Norfa said...

ade orang tak belajar pun..tapi dia terus kerja cari duit...pastu dia kaya..pastu...........entahla!

money is not everything but everything needs money!!

hakimfaridzul said...

aus, aku rasa duit jugak penting!!!
wakakakaka

sebab..
er...

aku juga mata duitan!!!
wahahahaha
good luck dude!

nursarah said...

alahai. byk org. ada pelajaran tapi akhirnya tidak cari duit dgn pelajaran yg ada. balaja mende lain, keje nanti buat bende lain. so..belaja2 tggi2 tak penting.

yang penting adalah 'pandai guna otak' @ 'bijak buat duit'. tu ja.

zida said...

duit memang penting tapi nak dapatkan duit itu kena belajar, belajar utk jadi bijak dan pandai supaya boleh buat duit. *merepek ke ni? haha

ElyaElmo said...

Nak diikutkan sebenarnye kite sambung belajar ni pun, untuk mendapat kan duit jugakk....
klo ade degree, gaji boleh laaa dapat 2k...hu3..
ape2 pun...zaman skang ni, ape2 bende pun sebb duittt..hu3

Eqah Zaque Billetdoux said...

bilet

Eqah Zaque Billetdoux said...

sokong

Eqah Zaque Billetdoux said...

DUWET!!

cik EPAL said...

sekarang ni kalau tak ada duit, tak dapat apa apalah. berusaha la cari duit :)

ween said...

HAHA. ramai gak yg berpendapat mcm kau yep. tp pd aku, ilmu lbh penting :)

duit tu objektif. ilmu pula subjektif. x semesti nya kena sambung belajar dkt university baru consider berilmu. ilmu boleh didapati drpd pelbagai cara. observe persekitaran / through experienced pun da boleh gain ilmu.

cth: ilmu menjahit - belajar drpd ibu sendiri yg sememang nya tukang jahit. x perlu fee cost. bila dah ada ilmu, boleh amik upah menjahit n buat duit. apa pun, bila berilmu baru kita boleh generate money.

jgn terlalu penting kan duit sampai terlupa utk mencari ilmu. yg paling penting ialah ilmu akhirat. after all, zaman sekarang ni dua2 pun penting n saling bergantungan. tp da kau suruh pilih, jawapan aku ialah ilmu. heh.

Rasulullah pernah bersabda:
"menuntut ilmu merupakan kewajipan bg setiap muslim"

ween said...

btw, duit mmg boleh kaburkan mata manusia. dulu masa excited buat duit dgn Nuffnang sampai terabai study aku. duk menghadap blog je (pengakuan ikhlas). gila la. HAHA.

or, maybe maksud kau pelajaran = certificate? herm :)

ParkAir said...

duit duit duit...
xde duit xde semangat nak berblogging..

pelajaran no 2 hahaha.

intanurulfateha (◡‿◡✿) said...

.ko mmg mata duitan!

Amri Bahruji matPuisi said...

aus::> duit penting.. aku x peduli..! miahahaaa

JAI said...

Salam jejak langkah panglima..hehe..ceh..Bro balancekan bro..takde duit susah takde pelajaran pun susah..tapi kekadang terfikir yang tak berpelajaran ramai pulak yang jadik jutawan..renung-renungkannnnn..

enyheartsdiamond said...

duit pentinggg! of cos! :)
tade dwet.. tadapat shoppin :D

lelaki,
kalau ada both education n money.. plus hensem, PAKEJ laaa :D

helena's said...

saya pilih duet!sebab mata duetan itu juga saya!haahahaaha

takde duet cane nak belaja?

Anak Perak said...

bagi aku duit.sebab duit aku x smbg bljr.huhu...cedihnya...

::cdot the dot:: said...

mani!! eh money!!

Nazatul shima said...

pelajaran!kalo xpandai, mcmana nak cari duit banyak2..hehee..

|arieza| said...

dunia skrg ni. xde duit, cmne nk bljr.. huhuh semua nyer base on duit.. haih.. tah lah.. mmg duit sgt penting. sangat sangat penting.. huhuh bljr tu penting.. sangat penting hehe skali je tu 'sangat' dia :p

uNIqIKA said...

alangkah bestnye kalo kerajaan sggup tanggung semua kos pengajian. huhu..
kna study hard ni, murah rezeki, dpt biasiswa. hehhe

ARC™ said...

aku mau duitttttt

jane said...

aku mahu kawin
jawap tak?

kah3x~




















































tp duit lg best kowt
ngahahhahha

Mr.Z said...

aku rasa baik ko tumpu belajar sementara ko masih ada semangat belajar, bukan ape beb, belajar tinggi2 lumayan gaji beb!

Nurul Harun said...

penting ; 1-duit 2-pelajaran
beharga ; 1-pelajaran 2-duit

nurul rasa la.

F U N F A B U L O S I T Y said...

dua2 sama penting
dua2 kene bergerak seiring..
study mmg kne gune duit yg agak banyak gak-baru la selesa nak study kan? ;D

Aus MeLankoLik said...

@ween

aah aween , mksd aku sijil , hahahak .

Anda Mungkin Meminati Juga