Thursday, February 25, 2010

Manusia Durjana | Ini Sikap Kita ?


Kata - kata arwah " life is too short too be depressed " masih bermain - main di kepala ku ketika ini . Seolah - olah pemergianya sudah dapat dirasai . Ya , hidup ini terlalu pendek sehingga kita tidak mampu untuk menjangkanya lagi .



Biarpun aku tidak mengenali arwah secara dekat tapi suatu masa dahulu kami pernah duduk bersama tanpa aku sedar dan teringat kembali kisah- kisah lama .

Semasa kejadian , pihak bomba dan polis tiba agak lewat hampir 30 minit rasanya sedangkan jarak balai bomba dari tempat kejadian cumalah 1 kilometer jauhnya . Pihak polis juga mengalami kesukaran untuk menghubungi keluarga mangsa .


KERANA APA ?


semasa kemalangan , khabarnya beg dompet mangsa sempat dikebas ketika kejadian . Mungkin dilakukan oleh orang awam yang berada di tempat kejadian . Manusia jenis  apakah ini yang sanggup melakukan perbuatan kepada insan yang sudah tiada dayanya ketika itu .



Durjana sungguh sifat mu wahai manusia sedangkan kau dilahirkan dengan akal fikiran yang cukup sempurna tetapi kau gagal menggunakan sebaiknya .


semoga kita sama - sama mengambil iktibar dan ikhlas melakukan sesuatu .

Jika ini terjadi pada anda atau ahli keluarga dan sanak - saudara . Apa yang akan bermain di fikiran anda wahai pembaca ?

Al - fatihah buat arwah Azri Hazim .



23 comments:

luvly mya said...

sempat je lagi nak mencuri
truk betul la perangai..isk3

Zephyr said...

pernah jadi depan mata, bukan saja dompet tapi handphone mangsa kemalangan pun kena kebas waktu nak bawak dia masuk ambulans... sadis sadis

AuraFIza said...

Teringat kat arwah kawan yg terima nasib yg sama..

Al-Fatihah utk mereka..

aNoZ said...

mak aih.. ape punye manusia la mcm ni. ishh.. alfatihah~

ParkAir said...

zaman skang ramai manusia berhati kering. al fatihah..

zool said...

Manusia yg takde hati perut..
Patut dipotong tangannya...

fatynlicious said...

innalillah..
takziah buat keluarga arwah

amirah said...

astagfirullahalazin..smpt lg buat cm2

al fatihah buat arwah

Aus said...



sifat manusia tak berhati perut

beckpanda said...

xsangka ade yg berbuat demikian
Allah sahaja yang mengetahui

al fatihah buat arwah azri serta neneknya
takziah buat keluarga

enyheartsdiamond said...

sedey :(

laila said...

yewww ade gak manusia macam tu
keji!

Aus said...



ini manusia xde akal namanya

~ ReD ~ said...

memang slalu owh camtu. asal eksiden je mesti ada pencuri on da spot. cis bedebah betul!

pssstt.. aku x join program melz sabtu ni =( dh ada plan ngan fmly...

maisyara Pot! Pot! said...

curi2, kang kne 'kacau' padan muka! ahahaha.. baru mnggigil satu badan! xD

Aus said...



@ RED

potong je tangan diorang

@ MAI

yup , aku baru nk cakap .

ween said...

jaat nyewww :( adik jgn buat mcm tu ok.

deqyalalink said...

ohh kau skolah gombak setia? kompom kenal kawan aku UMMI HAJAR AHMAD.. dia satu kos aku. member la kirenye :)

alftaihah buat mangsa. lig=fe is too short to depress.

zella said...

aah...slalunya org yg berhenti tgk accident tu bkn sahaja menyemakkan n menyesakkan kawasan tu tp ade juga yg panjang tgn!!

al-fatihah....

vidadarisakura said...

astaga.sempat lagi mencuri.

Aus said...



@ KAK WEEN

ok kak !

@ DEQYA

ntah . haha

Shah_fit3 said...

smoge roh mngse dcucuri rahmat...
kepada yang mncuri 2 "BE AWARENESS"
tuan "empunye" brg pasti akan dtg mnuntut!!INSYAALLAH....

soffya said...

mangkuk betul la....smpt lg buat dosa time perlu buat pahala...


bila kejadian ni berlaku ye en aus?rasanya tk ditulis dlm entry...


takziah buat keluarga mangsa...


yg pergi tkkn kembali, tapi ikhtibar pasti sentiasa bersama kita, kan..

alfatihah

Anda Mungkin Meminati Juga