Friday, April 16, 2010

Tazkirah Jumaat | 15 Maksiat Yang Disegerakan Balasanya .



Daripada Ali bin Abi Thalib r.a Rasullah S.A.W bersabda : 


" Apabila umatku telah membuat lima belas perkara ini maka bala pasti akan turun kepada mereka iaitu :



1 . Apabila harta negara hanya beredar pada orang - orang tertentu .

2 . Apabila amanah itu dijadikan sumber keuntungan . 

3 . Zakat dijadikan hutang .

4 . Suami memperturutkan kehendak isteri .

5 . Anak derhaka terhadap ibunya .

6 . Sedangkan ia berbaik - baik dengan kawan nya . 

7 . Suka menjauhkan diri dari ayahnya . 

8 . Suara ditinggikan di dalam masjid . 

9 . Yang menjadi ketua sesuatu kaum adalah orang yang terhina di antara mereka .

10 . Seseorang dimuliakan kerana ditakuti kejahatan nya .

11 . Arak diminum di merata tempat .

12 . Kain sutera banyak di pakai kaum lelaki . 

13 . Para artis disanjung - sanjung . 

14 . Muzik banyak dimainkan . 

15 . Generasi akhir umat ini melaknat ( menyalahkan ) generasi pertama ( sahabat ) . Maka pada ketika itu hendaklah mereka menanti angin merah atau gempa bumi atau mereka akan di roboh menjadi makhluk lain . 


H.R TIRMIZI . 



Sekadar renungan di pagi jumaat . Mungkin ada yang berkata , aku pun bukan lah di kalangan yang terbaik untuk mengingatkan pada semua , tetapi sekadar berkongsi tidak lah mendatangkan apa - apa kerugian . 


Semoga pagi jumaat ini sama - sama  kita kekal hidup di atas bumi ini dengan rahmat dari - NYA . 


Sekian .


24 comments:

Epul Azimi said...

cpatnya ari jumaat.....hehe

Eqah Zaque Billetdoux said...

Semoga kita tidak tergolong di dalam golongan2 tu. Amiin.

hafizazmi17 said...

Amin..

ARC™ said...

erk kene muhasabah diri nih....

akmalhacks said...

beringat lah kita..
thanks sebab ingtkn aku..;D

JundullahOsman said...

salam Jumaat
semua 15 perkara itu sudah berlaku di malaysia, hatta seluruh dunia
maari lah kita sama2, terhindar dari malapetaka yang di turunkan kepada mereka yang lalai kepada nya.
banyakkan berbuat ibadat. banyakkan membaca Quran.

Yatre Hayati said...

mintak2 aku dijauhkan dari perbuatan macam tuh..almaklumlah..kita tak terlepas dari membuat kesalahan..

Qiha Aziz said...

mostly semua tu dah terjadi. petanda akhir zaman gak ni.

BeaN MorENo said...

abis aku pakai sutera kat blog macam mana aus?

Kancilbiru said...

assamualaikum....(dan dan)

pawaka19 said...

bgusla..insaf juga akhirnye ko aus

Azuan said...

kena muhasabah jugak nie huhuu~

zella y said...

sama-sama lah kita beringat kan?? ;)

ejaa said...

contoh suami yang baik :)

~ ReD ~ said...

TGI Friday :D

nasikputeh said...

kebanyakkan yag tertulis suma dah terjadi pon..

Nurul Harun said...

thanks sbb ingatkan saya yg mudah lupa ini.

Mummy Jelly said...

alhamdulilah.......ada ciri2 makmum yg terpuji....sejuk perut makannasi tadi..huhuhuhu

Sumijelly.com

maisyara Pot! Pot! said...

kita lalai. semua ni dah berlaku. hurm.. T__T

Mr.Z said...

alhamdulillah, ko dah berubah aus..baik punya info.. :)

ParkAir said...

bagusnya ada tazkirah pulak..

miss lolly a.k.a luvfareda said...

aush.








































nanges*

Wan Perlis said...

semoga kita perbaiki amalan kita

Anonymous said...

Obtain and pick some good things from you and it aids me to solve a problem, thanks.

- Henry

Anda Mungkin Meminati Juga